6 Mart 2013 Çarşamba

Boğaziçi Üniversitesi Bir Prototip Geliştirdi


Boğaziçi Üniversitesi Depremde Yaşam Kaybını Önleyen Bir Buluş GeliştirdiBoğaziçi Üniversitesidepremde enkaz altında kalan depremzedeleri tespit etmeye yarayan bir prototip geliştirdi.
“Depremde göçük altında mahsur kalanları en kısa zamanda nasıl kurtarabiliriz?” sorusuna yanıt bulmak amacıyla yola çıkan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Ahmet Öncü ve araştırma ekibi, duvarlardan geçebilen mikrodalga radarla yaşam sinyallerini tespit eden cihaz prototipiyle afetlerde hayat kurtarma hedefine doğru ciddi adımlar atıyor.

Temeli biyolojik verileri algılayıp yaşam sinyallerini tespit etmek olan proje, ilk bakışta kolay anlaşılabilir ama uygulanmasının uluslararası mühendislik platformlarında da zor olduğu teknik bir alanda ilerliyor. Saniyede milyonlarca radyo dalgasının gönderilerek göğüs kafesinin iniş-kalkışının ve kalp ritminin algılanmasıyla, belirli uzaklıkta kapalı alanda katı objelerin arkasında yaşam olduğunu tespit edebilen cihaz, çalışma prensibiyle de arama-kurtarma çalışmaları haricinde birçok alanda kullanılacak gibi gözüküyor.
Peki buluşu öne çıkaran noktalar neler?
Öncelikle cihaz mevcut arama kurtarma teknolojilerinden çok daha verimli bir şekilde çalışmakta. Mevcut arama-kurtarma çalışmalarında en verimli sonuç köpekler sayesinde alınabilirken; etrafta uçuşan tozların burunlarını kurutması sebebiyle köpek destekli çalışmalardan en fazla bir-iki saatlik verim alınabiliyor. Başlangıç aşamasında olan cihazın ise, şu anki haliyle sürekli çalışarak 30 santimetre kalınlığındaki duvarın arkasındaki yaşam sinyallerini algılayabildiğini belirten öğretim görevlileri, zamanla algılama mesafesinin her türlü enkaz derinliği için ayarlanabilecek seviyeye gelmesi amacıyla hummalı bir çalışma içinde.
Buluş başka alanlarda da kullanılabilecek nitelikte. Özellikle de elektrot takılamayan ileri derecede yanık hastalarının biyolojik işaretlerini kablosuz olarak gözlemleyebilmek buluşun tıp alanındaki alternatif bir kullanımı.

0 yorum:

Yorum Gönder